Åka båt på Pråmleden

Pråmleden är en prickad båtled från Edskens camping i Hofors till Stjärnsund med avslutning vid Besökscentrum Husbyringen, centralt i Stjärnsund. Leden sträcker sig över sjön Edsken, via den grävda kanalen Börån (Borrån på gammelsvenska), över sjön Fullen till Sifhytteå där en av Sveriges nordligaste slussar finns. Slussen är bemannad lördagar och söndagar i regi av båtklubbarna vid Edsken och Stjärnsund, tider se Startsidan. Därefter går leden vidare över sjön Grycken med angöring centralt i Stjärnsund. I Stjärnsund finns även möjlighet att lägga i och ta upp båtar på trailer vid båthamnen strax nedanför Folketshus likaså vid Edske camping finns en gästbryggan 100 m öster om campingen med iläggningsplats för båt på trailer.

Att åka båt på Pråmleden innebär färd på den gamla pråmleden som gick mellan Stjärnsund till Glaså vid Ängelsfors. Börån mellan Edsken och Fullen är en grävd kanal, smal och trång men följer man båtleden går det bra. Bra rastbrygga finns i Börån. Flera angöringsplatser finns efter leden med bryggor och lättillgängliga naturhamnar.

Silfhytteå i södra änden av Fullen finns en sluss. Slussen, som byggdes 1872 användes för pråmning är idag återställd för småbåtstrafik. Silfhytteå är ett naturskönt, underbart frilufts- och fritidsområde som är livligt besökt av båtfolk, kanotister, cyklister, vandrare och även bilburna. Flera grillplatser finns iordningställda.

Slussdata.
Slussbassängens längd är 20 m, bredd 3,8 m och djup 1.0m.  Maximal storlek på båt som kan slussa är längd 15 m och bredd 3,5 m. Djupet i slussbassängen är 1 m. Grundaste stället är i kanalen framför övre slussporten som har ett minimum djup av 0,8 m. Sjösystemet är reglerat och vattendjupet kan variera under säsongen.

En historisk båtresa.
Tag båten på trailer sjösätt vid Edske camping, följ båtleden över Edsken genom Börån, över Fullen in i kanalen till Silfhytteå, slussa vid Silfhytteå, slussens öppettider se Startsidan, Stanna gärna i Silfhytteå och begrunda historien om järnbruket. Fortsätt över Grycken, följ båtleden angör mitt Stjärnsund. Gör en historisk vandring i Stjärnsund och när hungern tränger på ta en bit mat på något av näringsställena. Starta återresan. OBS! passa slusstiden vid Silfhytteå och anländ till Edske camping på kvällskvisten med middag på campingrestaurangen. En trevlig dagstur rik på upplevelser.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.