• Välkommen till Pråmleden!

Aktiviteter

Här hittar du fantastiska leder för cykling, vandring, paddling. båtliv och vintertid även långfärdsskridskor och vid snö även på plogad bana. Du färdas runt eller på sjöarna Edsken, Fullen och Grycken där Pråmledens prickade båtled finns. Besök friluftsområdet Silfhytteå med natur- och kulturleden Husbyringen samt Järnrikets historiska miljöer från 1800 talet.

Besöksmål

Nedanstående besöksmål passserar man då man utför någon av Pråmledens aktiviteter.

Edske Masugn
Vid gamla Edske Masugn vid Edskens norra strand genomfördes första Bessemerblåsningen i världen 1858 och som kom att revolutionera den industriella stålindustrin världen över. Idag finns två av de fyra murade pelarna som uppbar masugnskransen, samt underdelen från masugnen.

Glaså (vid Ängelsfors)
I Glaså slutade den ursprungliga Pråmleden och här började järnvägsleden till Borns station. Ca 1650 anlades en krutkammare i Glaså.

Silfhytteå
Här anlades på 1600-talet en smältugn för silver. Kvar finns en mulltimmerhytta för tillverkning av tackjärn från 1787 med unik rostugn. Slussen, byggd 1872, användes för pråmning och är idag reparerad för småbåtstrafik. Området är livligt besökt och ett underbart paddelvatten och naturskönt fritidsområde.

Stjärnsund
Stjärnsund ingår i Husbyringen och utgör ett intressant besöksmål för den som vill uppleva en del av den svenska järnbruks-historien. Stjärnsundsuren kommer från Stjärnsund och Stjärnsunds herrgård och Stjärnsunds kyrka ligger på orten. Här verkade uppfinnaren Christopher Polhem på 1700-talet. Polhemsgården är ett litet museum om hans verksamhet i Stjärnsund och speglar bl a urtillverkningen genom tiderna. Besök gärna Engelska parken med Polhemsstugan på den vackra höjden.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.